Τι είναι η εμπορία ανθρώπων;

  • Αρχική
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
  • Τι είναι η εμπορία ανθρώπων;

ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΒΙΑΣ, ΑΠΕΙΛΩΝ ή ΑΛΛΟΥ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΣΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ.

Άντρες, γυναίκες και, δυστυχώς, παιδιά, αποτελούν «προϊόντα» σε μια παγκόσμια εγκληματική βιομηχανία. Αγοράζονται και πωλούνται για εξαναγκαστική εργασία και πορνεία. Αυτό είναι το σύγχρονο πρόσωπο της δουλείας. Και συμβαίνει εντός και εκτός της χώρας μας στην επαρχία και στα κέντρα των πόλεων σε ξενοδοχεία, σε εστιατόρια, στα χωράφια ή και στο διπλανό διαμέρισμα. Η εμπορία ανθρώπων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εγκληματική δραστηριότητα, μετά το εμπόριο ναρκωτικών, με παγκόσμια ετήσια κέρδη που φθάνουν τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ

Οι άνθρωποι που παγιδεύονται στον κόσμο της δουλείας δεν ανήκουν σε κάποια ειδική κατηγορία, ούτε παρουσιάζουν ένα συγκεκριμένο «προφίλ». Είναι άνθρωποι από διάφορες εθνικότητες, φυλές και κοινωνικές προελεύσεις με υψηλό ή χαμηλό μορφωτικό επίπεδο ενήλικες ή παιδιά νόμιμα ή παράνομα διαμένοντες. Έχουν όμως ένα κοινό χαρακτηριστικό: βρίσκονται σε εξαιρετικά ευάλωτη θέση.
Πολιτική αστάθεια λόγω πολέμου // ακραία φτώχεια // έλλειψη εκπαιδευτικών ευκαιριών // βία ή παραμέληση από την οικογένεια
Το άμεσο περιβάλλον τους δεν τους παρέχει κάποια ελπίδα για το μέλλον, ούτε κάποια δυνατότητα για βελτίωση της ζωής τους. Αυτοί είναι κάποιοι παράγοντες που ωθούν τα θύματα να αναζητήσουν «μια καλύτερη ζωή».

ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΟΤΑΝ ΕΝΤΟΠΙΣΟΥΝ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ.

ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ

Οι έμποροι ανθρώπων αναλαμβάνουν διάφορους ρόλους στη διαδικασία της διακίνησης: κάποιοι στρατολογούν τα θύματα, κάποιοι τα μεταφέρουν, κάποιοι φροντίζουν για τη στέγασή τους, κάποιοι παραλαμβάνουν και επιτηρούν τα θύματα.
Όλοι πληρώνονται για τον ρόλο τους.
Και όλοι τους είναι εγκληματίες μπροστά στον νόμο.
Οι ρόλοι αυτοί ανατίθενται τόσο σε άντρες, όσο και σε γυναίκες. Και ειδικά στη διαδικασία της πρώτης προσέγγισης ενός θύματος, οι γυναίκες διακινητές αποδεικνύονται πιο ικανές να εμπνεύσουν την εμπιστοσύνη του θύματος.
Η βιομηχανία της εμπορίας ανθρώπων στηρίζεται σε τρεις άξονες: Ο πρώτος είναι η εξαπάτηση.
Ο διακινητής προσεγγίζει το άτομο δημιουργώντας ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ενδιαφέροντος, και στη συνέχεια, ξεδιπλώνει υποσχέσεις και σχέδια για το μέλλον, ευκαιρίες και δυνατότητες για μια νέα αρχή, για μια «καλύτερη ζωή».
Όταν τα θύματα συνειδητοποιούν ότι το σκηνικό της ελπίδας ήταν στημένο, ότι κάθε υπόσχεση για «καλό μισθό», «καλή δουλειά», «καλό γάμο» ήταν ένα ψέμα, είναι συνήθως πολύ αργά.

Τότε τα θύματα στέκονται μπροστά στον δεύτερο άξονα της βιομηχανίας του trafficking: τη βία.
Οι διακινητές ανθρώπων δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μορφή και έκφραση βίας προκειμένου να διατηρήσουν τον έλεγχο των θυμάτων τους και να εξασφαλίσουν τη σιωπή τους.
Σωματική βία, βασανιστήρια, ξυλοδαρμοί, εγκλεισμός, στέρηση ύπνου και φαγητού.
Ψυχολογική βία, απειλές προς συγγενείς των θυμάτων, υποσχέσεις για απελευθέρωση εφόσον αποπληρώσουν τεράστια «πλαστά» χρέη προς τους διακινητές.
Παρακράτηση ταυτοτήτων και ταξιδιωτικών εγγράφων των θυμάτων, ώστε να μην έχουν ελευθερία κινήσεων, αν είναι σε ξένη χώρα, και να μην εμπιστεύονται την αστυνομία.
«Χαμογελαστό trafficking»: μια εξελιγμένη μορφή της εμπορίας ανθρώπων, με λιγότερες νομικές συνέπειες, λιγότερο ρίσκο και λιγότερα εμφανή σημάδια στα θύματα. Αγαπημένη πρακτική των διακινητών είναι να αποφεύγουν τη βαριά σωματική βία, και να αποδεσμεύουν τα θύματα, παρέχοντάς τους κάποιες ελευθερίες, κάποιες ανταμοιβές και την ψευδαίσθηση ότι αυτός ο τρόπος ζωής είναι επιλογή τους.

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ;

Η εμπορία ανθρώπων, εκτός από εγκληματική βιομηχανία, είναι και μια παγκόσμια αγορά. Και όπως κάθε πετυχημένη επιχείρηση, επιβιώνει μόνο εφόσον υπάρχει Η ΖΗΤΗΣΗ του προσφερόμενου προϊόντος. Η φτώχεια τροφοδοτεί τη σύγχρονη δουλεία, αλλά η αυξανόμενη ζήτηση τη διαιωνίζει.
Σ΄ αυτή τη λογική συνοψίζεται ο τρίτος κινητήριος άξονας του trafficking: το κέρδος.

ΑΝ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ, ΤΟΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ

Η πραγματικότητα του trafficking είναι τόσο αποκρουστική, που μας οδηγεί ενστικτωδώς στο να αρνηθούμε την ύπαρξή του. To Hope Spot πιστεύει ότι είναι ευθύνη μας να ανοίξουμε τα μάτια μας, να ακούσουμε, να μιλήσουμε γι’ αυτό το φαινόμενο και να αναλάβουμε δράση.
Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αγοράζει, να πουλάει, να κακοποιεί και να εκμεταλλεύεται έναν άλλο άνθρωπο, σε καμία χώρα του κόσμου.

ABOUT HOPESPOT

Είμαστε ένα κοινωνικό κίνημα προσφοράς και στήριξης για θύματα trafficking και ενδοοικογενειακής βίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

SHARE US

ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

  • Οι συναντήσεις με την ομάδα του Hope Spot γίνονται κατόπιν ραντεβού.
  • 2310 620 785
  • info@hopespot.gr
  • www.hopespot.gr