Τι είναι η ενδοοικογενειακή βία;

  • Αρχική
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
  • Τι είναι η ενδοοικογενειακή βία;

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ “ΑΟΡΑΤΗ” ΒΙΑ, ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΕΝΑ ΤΡΑΓΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ:

Ασκείται εκεί που θα έπρεπε να νιώθουμε πιο ασφαλείς μέσα στο σπίτι μας. Και όχι από κάποιον άγνωστο αλλά από τον άνθρωπο που ονομάζουμε δικό μας.

Η βία μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον έχει συνήθως ως δράστη τον άντρα και ως θύματα τη γυναίκα και τα παιδιά. Γεννιέται ως αντίδραση απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια, και δημιουργεί μια πραγματικότητα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπροστά στα παρατηρητικά μάτια των παιδιών.
Οι μορφές και οι εκφράσεις της ποικίλουν από τις πιο εμφανείς, όπως η σωματική κακοποίηση, μέχρι και τις πιο υπόγειες, όπως οι άμεσες ή έμμεσες απειλές, η λεκτική βία, η συναισθηματική και ψυχολογική βία, η σεξουαλική κακοποίηση, η κοινωνική απομόνωση και ο οικονομικός έλεγχος.

ΓΕΝΙΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΠΟΥ ΩΘΕΙ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΝΑ ΖΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΔΙΑΡΚΗ ΦΟΒΟ.

Πλήττει την αξιοπρέπεια, την ελευθερία, την ασφάλεια και την ισότητα μέσα στην οικογένεια.
Από την πλευρά των γυναικών, παραμένει ένα καλά κρυμμένο μυστικό τους, μια “αυστηρά οικογενειακή υπόθεση” που δεν αφορά την υπόλοιπη κοινωνία. Η ντροπή και η ενοχή που αισθάνονται τις αποτρέπει από το αναζητήσουν βοήθεια και να “εκθέσουν” την οικογένειά τους. Μια οικογένεια, που στην πραγματικότητα, μετατρέπεται σε σχολείο επιθετικής συμπεριφοράς μεταβιβάζει και διαιωνίζει τη βία στις επόμενες γενιές, καθώς διδάσκει την ανοχή της στους αυριανούς πολίτες.
Η ενδοοικογενειακή βία, λοιπόν, δεν είναι σε καμία περίπτωση μια ιδιωτική υπόθεση στην οποία δεν πρέπει να εμπλέκεται ο γείτονας ή ο φίλος, αλλά ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα με μεγάλες διαστάσεις και ένα σοβαρό ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τον νόμο.

 Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι μόνο 1 στα 20 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγγέλεται.

 1 στις 5 γυναίκες στην Ευρώπη έχει υποστεί βία από τον σύζυγο ή τον σύντροφό της.

ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΑ ΜΑΣ

Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε γυναίκα βιώνει κακοποίηση. Τη στηρίζουμε για να μιλήσει, να σκεφτεί, να διεκδικήσει τη ζωή που της αξίζει.

ABOUT HOPESPOT

Είμαστε ένα κοινωνικό κίνημα προσφοράς και στήριξης για θύματα trafficking και ενδοοικογενειακής βίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

SHARE US

ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

  • Οι συναντήσεις με την ομάδα του Hope Spot γίνονται κατόπιν ραντεβού.
  • 2310 620 785
  • info@hopespot.gr
  • www.hopespot.gr